5 tankar på “Vilka är damerna i Elmqvists trädgård?”

 1. Hej! Jag tror det är ägarna, systrarna Anna, Hedvig och Signe Olsson.
  Anders Olsson född och uppvuxen i Kolstad Nr 1. Är 1870 till 1873 dräng hos syster och svåger på fädernesgården men flyttar 23/3 1873 till Amerika. Återkommer därifrån 1878 och gifter sig med Carolina Elisabet Andersdotter i Kolstad Nr 5. Bor i hennes hemgård under två år kyrkoförd som gift arbetare. Arrenderar sin föräldragård Kolstad Nr 1 av syster och svåger 1880 till 1886 då han på auktion köper Kolstad Nr 5. Anders och Carolina får 2 söner och 5 döttrar. Båda sönerna dör i späd ålder. Dottern Anna gifter sig 1924 med Klas Adolf Fredrik Appelgren som därefter står som arrendator i gården vilken 1930 fortfarande ägs av systrarna Anna, Hedvig och Signe gemensamt. Anna död 1940 och Klas Appelgren 1964 som 74 år gammal f.d. brädgårdsarbetare i Borgholm. Systrarna Hedvig och Signe båda döda i januari 1942 som varande f.d. hushållerskor. Appelgrensgården säljs till Elmqvist.

  Svara
 2. Hej! Jag har hört talas om en man som bodde i gården med fru och två svägerskor!!! Appelgren?Mina föräldrar köpte gården av en dam som bodde i USA 1947.När vi tre kom till gården bodde dår två lettiska familjer.De emigrerade sedan till Kanada.Mina föräldrar hade sporadisk kontakt med damen i USA.Vi fick spännande och glamorösa julkort kommer jag ihåg.Denna dam besökte Kolstad någon gång,men det har jag inget minne avJag ska intervjua Siv om detta.
  Det är väl intressant!Hur levde de? Fanns det bygemenskap?Hade de tex byfester? Detta undrar Marie-Louise Elmqvist.

  Svara
  • Har från Landsarkivet i Vadstena fått kopia av bouppteckningen för Hedvig (snabbt expedierat). Dödsboägare som vi anat Elna Hillevi Maria Olsson. Adressen angiven till ”770 Park,Aveny,Nevyork,City.” Anar av de glamorösa julkorten att det gått bra för henne i Amerika. Måhända finns något kort sparat?
   //Olle Staf

   Svara
 3. Hej Marie-Louise!
  Det Du berättade gav mig anledning läsa i kyrkböckerna en gång till.
  Gården 5:3 ägdes sedan Anders Peter Olsson död 1903 av dödsboet. Hans hustru levde till 1925 och sedan blev barnen ägare. Fyra döttrar levde till vuxen ålder. Dottern Elna f.22/5 1886 flyttade 175 1905 till Amerika. Församlingsböckerna endast läsbara på distans t.o.m.1830 men i Boken om Köping och Egby som hembygdsföreningen givit ut står 1935 en Elina som delägare. Bör vare en amerikanisering av Elna och sannolikt den dam som Dina föräldrar köpte av 1947. Hon blev ju ensam ägare då hennes systrar Signe och Hedvig båda dog januari 1942. Spännande on Du kan få fram mer uppgifter om henne.
  Hälsningar
  Olle Staf

  Svara
  • Hej Olle!
   Jag tror att de foton som finns av ”vår”gård, är de foton som Siv givit till Per Thege.Jag ska leta efter julkorten när jag kommer till byn,ganska snart. Jag ska också intrevjua Siv om hon kommer ihåg något mer?
   Mvh Marie-Louise Elmqvist.

   Svara

Lämna en kommentar