4 tankar på “Norrgården o Södergården?”

 1. På 1830 års karta finns en till två gårdar längs Kyrkgatan just norr om bygatans gårdar. Som fastighetsgränsen ser ut är det Olletorps och Berlings tomter som ligger på de gamla gårdarna. När Berlings byggde husen tror jag det fanns en äldre brunn som de har placerat de nya husen kring.

  Svara
 2. På södra delen av bygatan finns bara 3 tomter med byggnader på och de ligger längs bygatan mitt emot Karl-Axels gård. Den mittersta ser ut som en mindre gård. På vardera sida om den har tomterna bara en stuga/byggnad. Någon ”Södergård” kanske inte fanns eftersom det borde vara en stor gård?

  Svara
  • Vad jag läst bestod Kolstad först av 8 gårdar med tomterna utlagda i rad. Kolstad Nr 9 och 10 tillkom senare och låg båda norr om den ursprungliga tomtraden. Kolstad Nr 10 som låg närmast Kyrkgatan har jag också vid något tillfälle sett kallas Norrgården. Vill minnas det var under den korta tid det bodde gästgivare där. (Annars var det ju Kolstad 6 som under längre tid var gästgivargård) Södergård känner jag ingen. // Olle

   Svara

Lämna en kommentar