När kom fritidsboendet till Kolstad?

Den första avstyckning jag anar som har med fritidsboende att göra är 1927 då Gunhild Fagerlind i Borgholm köper del av Kolstad fiskeläge om 1515 kvm och benämner fastigheten Baden. Samma år köper Anselm Fransen 825 kvm på landborgskanten och ger det namnet Furuhäll.
I byns norra utkant mot Köpingsalvar köpte 1945 juridikprofessorn Gustaf Eberstein och även amiralen Carl Ekman tomter dit man flyttade äldre hus som sommarbostäder. Ebersteins hade somrarna innan hyrt i Västergården uppe i byn.
Hemgården får man väl betrakta som fritidsbostad för familjen Westergren sedan Augusta Johanssons död 1938.
När kom de första sommargästerna till lantbrukarna i Kolstad? När började gårdar, torp och arbetarbostäder övergå att bli fritidhus?

1 tanke på “När kom fritidsboendet till Kolstad?”

  1. Ber att få revidera mitt förra inlägg efter samtal med Agneta Ström i solskenet idag. Professor Eberstein hyrde inte i Västergården utan i nuvarande Westergrens. Helga Eriksson, född i Sörmland, var barnflicka hos dem och kom på det sättet till Kolstad. Gifte sig 1921 med Erik Johansson i Västergården och blev senare mor till en rad döttrar varav Agneta Ström den yngsta.

    Svara

Lämna en kommentar