Mjölkhämtning i byn på 1920-talet

På Borgholms Bildarkivs hemsida (nedan) finns ett fotografi på mjölkleverans till Borgholms mejeri taget 1920 -1929. Mejeriet låg på den tiden längst ut på Tullgatan där HSB:s bostadsområde finns idag. Intill låg den s.k. Mejeriviken som idag är utfylld och utgör Marknadsplatsen.

Se http://www.bildarkiv.borgholm.se/ResultatStorBild.aspx?ID=1535

Det skulle kunna vara Axel Nilsson som är nere tillsammans med de äldsta sönerna Adolf och Evald för att lämna byns mjölk (Kläderna på pojkarna överensstämmer med ett fotografi vi har från hösten 1920.) Pojken som står först i kö med flertalet krukor på vagnen kan vara Adolf och efter honom i pälsmössa Axel Nilsson. Pojken närmast i bild liknar min morfar Evald Nilsson som ung. Fotot kan vara taget vårvintern1921.

Bönderna i byn turades om att köra ner mjölken till mejeriet.

Varje morgon körde man med häst och vagn och hämtade mjölkkrukorna som stod på bryggorna i stenmurarna. Hos Axel Nilsson som hade ca 15 kor hade t.ex. pigor, drängar och barn mjölkat vid 6-tiden och sedan silat den till ren fin mjölk. 2-3 krukor brukade det bli. Mjölkkrukorna sattes ut på bryggan vid gatan och hämtades därefter vid 7-7:30-tiden. Skummjölken som blev kvar efter att mejeriet tagit grädden togs med hem igen och gick åt till de kalvar och svin som man hade.

Sigvard och Maj har tidigare berättat för mig om mjölkhämtningen och just att Adolf brukade köra ner mjölken till mejeriet. Pojken längst fram har säkert hämtat mjölk från flera gårdar så visst kan det vara från den närliggande byn Kolstad?

Känner någon annan igen personerna utanför mejeriet?

/Kristina Rydén

Ps. Intressant läsning om AB Borgholms Mejeri finns på biblioteket.

I Åke Nilssons text om Borgholms gamla mejeri finns en mycket intressant kartskiss över Borgholm från den tiden med bl.a. järnvägsspåren inritade.

3 tankar på “Mjölkhämtning i byn på 1920-talet”

 1. Hej Kristina!
  Arkivet i Borgholm har nog inte varit så noga med dateringen av denna bild. Använde länken i Ditt inlägg. Gjorde sökning på bilder från Borgholm och fritext ”mejeri”. Jämför sedan utseendet på byggnaden på fotona som anges inom samma tidsintervall. Köpte på antikvariatet i Gärdlösa prästgård en fantastiskt rolig bok ”Öländsk mejerihantering 100 år 1/11 1885-1985. Många protokollsutdrag ex. att bolaget 1892 beslöt upphöra med svinskötseln och förvandlade svinhuset till ostkällare. Samma år beslöt man även inreda badrum i mejeriet att erbjuda allmänheten under den tid varmbadhuset var stängt.
  Angående datering av bilden så byggde man 1908 nytt maskinrum och 18 m hög skorsten. Måhända är kortet taget då man tar ny kapacitet i bruk. Syns som inte bara personalen utan även styrelsen var på plats. Verkställande direktör var 1885-1916 Carl Sjögren som för övrigt sålt tomtmarken till bolaget från utmarken av sitt Kolstad 1:2.
  I notiserna nämns även att man 1915 låter införa elektrisk belysning i mejeriet och att man 1922 beslöt inreda bostad för mejeristen på övre våningen. Det bör väl vara efter den ändring av övervåningen som skiljer korten åt.
  Kanske utförligare handlingar finns på biblioteket.
  med varma hälsningar
  Olle

  Svara
  • Hej igen!
   Men om Du känner igen Evald, Adolf och deras far Axel så borde det ju vara 1921 och kanske syn inför den till synes behövliga renoveringen av huset.
   // Olle

   Svara
   • Det var just den boken …Mejeriet 100 år som jag läste på biblioteket!
    Ang årtalet 1921. Då var Brynielsson VD och det skulle kunna vara han på trappen tillsammans med resten av personalen. Jämför med porträttfotot i boken!

    Har nu också sett flera foton på Axel från den tiden och är mer övertygad om att det är han. Axel hade en dräng (Svenne fotograf -Svensson?) som även var ”resande fotograf” på Öland. Så Axel kanske tog med sig Svenne för att fotografera mejeriet.

    /Kristina

    Svara

Lämna en kommentar