Hagmans

Vid mina eftersök på lantmäteriet fann jag ytterligare en inlösen enligt ensittarlagen. Frida Nilsson född Hagman ansökte 1951 om inlösen då hon 64 år gammal, stugan hennes enda tillgång och änkepensionen endast 50 kronor per månad. Sannolikt var hon oroad bli vräkt då stugan belägen på Östergårdens ägor och ny bonde där med markhandlarintressen. Frida var änka efter fd sjömannen och hamnarbetaren Edvin Albin Nilsson och varit gift med honom sedan 1920. Innan dess uppvuxen på Hagmantorpet under Borgholms Kungsgård och arbetat som mjölkerska där. Hade 4 barn. Om Hagmantorpet finns att läsa i Boken om Räpplinge sid 289 och i boken om Borgholms Kungsgård sid 44-45. I Sveriges bebyggelse varifrån fotot hämtat står sonen Nils som ägare.
Finns Kolstadminnen om Edvin och Frida? Arbetade Nils Hagman på någon av Kolstadgårdarna? När revs stugan som skall ha varit från 1780-talet?

1 tanke på “Hagmans”

 1. Jag är dotterson till Alfrida Nilsson fd Hagman.
  Nils Hagman jobbade i ladugården hos Torsten Björneke och sedan hos Elmqvist. Elmqvist använde Erik Johanssons ladugård, men jag vet inte om han arrenderade den gården el om han ägde den.
  Alfridas barn var Nils, Valdemar, Manfred, Astrid. Alla födda utom äktenskap.
  Barn med Edwin Nilsson. Olle, Sune, Edit och min mor Iriz.
  Edwin Nilsson hade två barn i ett tidigare äktenskap. Elin och Magda. Elin gift i Rockneby och Magda i Kalmar med Skräddare Gustafsson.
  Stugan såldes av Nils Hagman när han flyttade till Trekanten, Kalmar Kommun någon gång 1970. Vi blev erbjudna att köpa för ca 40000 men gjorde inte det.
  Jag var bara tre år när Edwin gick bort. Men min mor har berättat att han spelade munspel och var en riktig danskavaljer. En hambo med Morfar Edwin var något alldeles extra. Han var också en hejare på att laga ”Lufsa”, Råriven Ungspankaka med fläsk. Han hade varit till sjöss och han stod nog för en del matlagning på Englandsturerna. Min mor är döpt efter namnet på en Kalmarskuta. Edwin var även segelsömmare till sjöss. Edwin var nog bitvis en slagskämpe också och var god för ”Danska Skallar”.
  Det finns foton på Alfrida som Frida hetter egenligen när hon sitter bland mjölkspannarna hos Björneke och jag tror att hon fungerade som mjölkerska även i Kolstad. Det var förstås fattigt i stugan, men det fanns alltid plats för barn och släktingar att komma hem. Vi barn var alltid hos mormor och morbror Nisse från det vi var ca 7 år. Det var mycket lärdom man fick där. Nils Hagman var som en öppen historiebok och släkt och platser de hade bott på.
  Hälsningar
  Conney Åcerclinth, Gräv, Gagnef, Dalarna.

  Svara

Lämna en kommentar