5 tankar på “Flera damer…..”

 1. Hej!
  Fantastiskt fint foto. Vilken skärpa. Detta kort på moder med hennes tre döttrar borde vara taget av profesionell fotograf på någon bemärkelsedag. Eller är det för att skicka till fjärde dottern i USA. Det ser somrigt ut med de ljusa klänningarna. Kan det Signes födelsedag 2/6 eller Hedvigs 4/7. Om man får gissa åldrarna på damerna så skulle jag kunna tänka mig detta som Signes 20-årsdag 2/6 1913. Hedvig då 23 år, Anna 31 år och mor Carolina 60 år.
  Känner Ni igen kortet på väggen? Samma finns på sid 107 i hembygdsboken. Carolina uppväxt i 5:2 Västergården.
  Har någon annan bättre uppgift om tidpunkt vore roligt att höra.
  Olle Staf

  Svara
 2. Morfar (Evald Nilsson) har berättat att Ada på Berget var född i Elmqvist nuvarande gård. Ada var baptistpredikare ( i Kolstad?) så det kanske var hon som varit i Amerika. Hon hade tidigare arbetat som porslinsmålare på Gustavsbergsfabriken i Stockholm och flyttade tillbaka till Kolstad som pensionär.
  /Kristina

  Svara
 3. Jovisst var Ada född i Kolstad 5:3. Hennes far dock 1872 dömd för misshandel av sin far och ställd under förmyndare. Förlorade gården som auktionerades ut. Fick bara behålla 9 kappeland vilket blev Kolstad 5:4 eller Rosenborg som fastigheten också kallas. Ada bodde som sagt i Stockholm i 10 år innan hon kom åter till sina åldriga föräldrar och kom sen att bo kvar i stugan. Gården 5:3 inköptes på auktionen av Anders Peter Olsson vars änka och tre av döttrarna är på kortet ovan. Ada hade 12 syskon och detta är den största barnaskaran jag funnit i Kolstad. Ada var så vitt jag vet aldrig i Amerika men åtminstone tva av hennes systrar flyttade dit. Ada ägde aldrig i 5:3.
  mvh
  Olle Staf

  Svara
 4. Ang.Ada.
  Ada minns jag mycket väl.Min goda moder,Siv,brukade skicka mig och mina syskon till henne med kroppkakor,bakverk mm.Ada räknade ut vad dessa gåvor skulle ha kostat om hon hade köpt dem.Sedan skickade hon dessa pengar till ”Missionen”.Jag har ett foto från en indisk skola,som tack!!! Vilka intressanta människor har det inte bott i Kolstad!!!
  Mvh M-L

  Svara

Lämna en kommentar