Fias stuga…

Denna stuga finns nu i Sjöstugan. Den låg ursprungligen i Kolstad, närmare bestämt på Berggatan till höger efter Karl-Axels svinhus och ägdes av Otto Johansson på Solbacka. Flyttades visst nångång på 30-talet. Ättlingar till Otto bor där nu på somrarna. När den låg i Kolstad bodde där Fia Maskot som hjälpte till i byn med diverse sysslor som tvätt och städning. Namnet Maskot var en förenkling av Märskot, som tyder på att Fia kom från en båtsmanssläkt.

Efter flytten av stugan byggdes där ett annat hus som Peter Dahléns morfar bodde i. Nån som vet mer?

cnv00003

11 tankar på “Fias stuga…”

 1. Hej!
  På Asktomten 1, först ägd av Johan Persson och senare Otto Johansson, hittar hittar jag 11/11 1906 till 6/12 1919 den ogifta arbeterskan och inhyses pigan Sofia Petersson född i Räpplinge 20/3 1833. Har kollat med cd Sveriges befolkning 1900 och med centrala soldatregistret utan att hitta vare sig Märskot eller Maskot. Visst bör detta vara Fia. Ser att hon bodde ”under byn” redan 1897 så jag återkommer om hennes ursprung.
  // Olle Staf

  Svara
 2. Olle, du har verkligen en guldgruva om Kolstad. Vore kul att få en pratstund i sommar hur Kolstadsidan kunde användas för att utveckla den kunskapen.

  Märskot, Märsskot eller Märseskot är en segelfartygsterm och kan ju vara ett rent folkmunsnamn.

  Vid hennes död 1919 köptes huset på auktion av Otto Johansson på Solbacka som sen alltså flyttades till Sjöstugan)

  Svara
  • Efter lite letande hittade jag mer om Fia. Sofia var inte född i Räpplinge som det står i husförhörslängderna i Kolstad. Hon var född i Trosnäs, Persnäs dotter till ordinarie kronobåtsmannen Per Märseskot (så det var rätt även om prästen i Köping inte brytt sig).
   Fia kom däremot till Kolstad från Borgehage, Räpplinge 5/11 1867 och var piga hos Nils Persson i Nr 3 fram till 11/11 1874 då hon flyttade och blev piga hos apotekar Ödman i Borgholm. Stannade där bara ett halvår innan hon återvände till Kolstad men blev nu skriven under byn. Var så fram till 1906 då Nils bror Johan tydligen ordnade med fast bostad åt henne på Asktomten.
   Syns på bilden som ett gediget hus. // Olle

   Svara
   • Kunde inte låta bli att kolla hur Fias stuga ser ut idag. Cyklade förbi och fann att vegetationen sannolikt högre än då den flyttades dit men huset välvårdat och strålarna på verandans gavelspets nu solgula.
    Angående Asktomten sålde Sjögren 1867 dessa ursprungligen 6 kvadratrefvar och 90 stänger omfattande både tomt och bergplan från sitt Kolstad Nr1 till handlar Kjölbergs svärson kopparslagaren Pettersson i Borgholm. Sjögren och Pettersson kom dock ej överens om avgälden varför köpet 1871 gick vidare till Johan Persson på Nr9. Då Otto Johansson övertog efter sin far 1913 styckade han av delen norr om Kolstadgatan och sålde till brodern Walfrid (Karl-Axels farfar) som då fick bredare tomtplats. Även bergplansdelen nu skilda fastigheter väster och öster om Berggatan.
    I ursprungsingressen nämns hus byggt av Peter Dahléns morfar. Vem var han? Finns det huset också kvar? // Olle

    Svara
   • Lotta (Fia-Maskot) var kanske piga till att börja med hemma hos Nils Persson och Stina-Maria (Andersdotter). Senare blev hon hushållerska till Nils Persson då hans fru dog i nervfeber. Åtminstone ett av hans barn, Selma, hade dessförinnan avlidit i samma sjukdom.
    Lotta var hushållerska till Nils fortfarande då Maj och Sigvard var
    små troligen fram till 1920.
    När Lotta pensionerades fick hon en pension om 10 kr/månad. (Pensionsstyrelsen var då nystartad.) Efter att ha varit hyresgäst till Johan och skomakaren i Smedgatan köpte hon sig ett hus på Smedgatan (Asktomten?) för 600 kr som hon hade sparat ihop.
    Det är nog just det huset som kallas Fia-Maskots stuga.

    Svara
    • Selma och Stina-Maria dog båda 1885 i nervfeber eller tyfus som vi numer kallar den sjukdomen. Stina-Maria var då 46 år gammal hustru till hemmansägaren och åldermannen Nils Persson. 12 barn hade de fått varav 7 hemmavarande vid hennes dödsfall så behov av hushållerska fanns säkert. Undrar däremot om Lotta och Fia är samma person. Husens belägenhet är det inte.
     Ang. Fia-Maskots hus finns det i Rolf Nilsson fantastiska bok om Badortstidens Borgholm på sidan 118 ett kort daterat 1929 där det syns tydligt med mer sol på taket än Sjöstugan. //Olle

     Svara
    • Hej Kristina! Jag hittade Din Lotta i församlingsboken. Stämmer med Din berättelse. Charlotta Karlsson född i Räpplinge 10/9 1860 är kvar som ogift piga hos Nils Persson fortfarande då han blivit undantagsman i Kolstad Nr3 men flyttar 27/8 1921 till Gustendal (f.d.smedplan) nu med titel jordbruksarbeterska. // Olle

     Svara
     • Hej Olle! Vad bra att det finns sån detaljerad information i kyrkböckerna. Jag hade skrivit ner en del samtal med morfar. Han berättade om Lotta och nämnde inte namnet Fia-Maskot i det sammanhanget. När jag pratade med Sigvard och Maj kallade de Lotta även för Fia-Maskot. De kanske var för små och mest har hört talas om Lotta och Fia senare. Morfar däremot var ju 12 år när Lotta slutade så han har nog bättre minne av henne.

      Men berättelserna liknade ju varandras till en hel del! Fast jag tyckte att Fia måste ha varit en ovanligt stark gumma som fortsatte arbeta ända upp i 90-års åldern…

     • Hej Kristina!
      Fast 1921 är hon ju endast 61 år. En lagom pensionsålder. 😉 // Olle

 3. Agneta Ström som bor nedanför Västergårdsbacken vet en hel del om folk i byn. Har inte hennes epost tyvärr.

  Svara
 4. Märseskot associerar till segelfartygens rigg. En märs är en del av masten. Segel som hissas på märsstången kallas märssegel. Ett skot är ett rep som används för att sträcka seglen.

  Svara

Lämna en kommentar