Adas hus….

 

En gammal bild på Adas hus (granne med Olsstugorna). Vet inte vem flickan är. Notera kvarnvingen. Ada lär ha varit missionär i Kina under en period. Jag minns henne när hon knogade med att hämta vatten från brunnen längst ner i tomten.

6 tankar på “Adas hus….”

 1. Mamma berättade också igår att Ada troligare varit i Kina än Amerika. Hon kommer ihåg att Ada var skicklig på att måla kinesiska bokstäver.

  På berget stod 3 kvarnar från början :
  Anders Anderssons (Vår förfader som levde 1752-1818)
  August Nilssons (Björnekes gård)
  Teodor Johanssons (Stagnius gård)

  Att döma av fotot borde det vara taget efter 30-talet och då hade Teodors kvarn tagits kull och ev också August Nilssons. Det är troligt att det är Anders Anderssons kvarn, eller vid den tiden Axel Nilssons kvarn. Det är den kvarn som står närmast Solbacka. Den flyttades då Adas lada byggdes eftersom den hamnade i lä.

  /Kristina

  Svara
  • Hej!
   På 1830 års karta är inte mindre än 10 kvarnar markerade på rad på Kvarnbacken och dessutom 1 strax bakom dessa medan bara 1 kvarn står längs Kolstadgatan.
   Gott om kvarnar var det på den tiden.
   /Olle

   Svara
  • Ada var troligen både i USA och Kina. Jag bor i Adas hus sedan 1997.
   Vi har kvar hennes stora resekoffert som har adresslappar till bl.a. Manhattan, 8 Ave. New York

   Svara
   • Hej Peter.
    Spännande att Du har kofferten kvar. Har hört att Adas hem stod orört långt efter hennes 1956 men till 1997 kan det väl inte varit? Har suttit ikväll och sökt efter hennes syskon. 8 av dem flyttade liksom Ada till Stockholm att arbeta. Åtminstone 2 men inte osannolikt 5 flyttade vidare till Amerika. 5 syskonbarn fann jag som levde i Sverige 1956 och borde ärvt Ada. Har ännu inte läst bouppteckning att se om det fanns fler.
    Det måste varit en svår tid för familjen i Kolstad under Adas uppväxt. Sedan gården auktionerats bort tog det 10 år innan förrättningen med avstyckning av 5:4 blev klar. Under dessa år 1888-1897 vistades fadern Olof på Gotland.
    Finns kort på Ada eller hennes syskonbarn?
    // Olle

    Svara
    • Hej
     Tyvärr har vi inga foton av Ada.
     Köpte Kolstad 5:4 av en dam från Lidingö som vi inte träffade personligen utan försäljningen sköttes av hennes dotter som hette Björk i efternamn och hon kom från Knutby tror jag.
     Kan kolla papper i höst när jag är tillbaka i Sthlm
     Peter

     Svara
 2. Något om Ada.
  Ada minns jag väl.Min goda moder brukade skicka mig och mina syskon till Ada med kroppkakor,bakverk mm.Sedan räknade Ada ut vad dessa gåvor skulle ha kostat om hon hade köpt dem,och skickade pengarna till ”Missionen”Jag tror att Ada även var missionär i Indien.Vi fick nämligen ett tackkort med ett foto av barn i en indisk skola.Hon kan ju förstås ha skickat pengarna till någon skola som hon kände till i Indien utan att själv ha varit där.Indien (?),Kina,Amerika ,vilken berest dam som slutade sina dagar i en liten stuga i Kolstad…Hon målade och textade tavlor med religiösa motiv som hon sålde.
  Detta väcker verkligen minnen från barndomen …
  Hälsningar Marie-Louise Elmqvist

  Svara

Lämna en kommentar